Ajam Opor

Ajam Opor van Annie.

Heb het al eens eerder gehad over de kennis die als pas getrouwde met haar man vertrok naar Indonesie. Papoea om precies te zijn.
Daar heeft ze leren koken van de lokale bevolking. Een gerecht wat ze regelmatig maakt is Ajam Opor. Een kruidig kip gerecht. Ik kon wel veel recepten op het internet vinden maar was toch wel heel erg nieuwsgierig naar hoe zij het maakt.
Gelukkig heeft ze het gedeeld. Wel met wat tusenpozen omdat ze wat ingredienten vergeten was en de volgende dag vroeg : "Ik had je toch veteld dat er Pete boontjes in moeten? Ken je die niet? zijn gewoon te koop bij de toko.
En inderdaad daar heb ik ze in de vriezer gevonden. 
Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingredienten het is echt de moeite waard.
Nodig :
2 uien grof gesnipperd.
2 teen knoflook uit de pers.
theel trassie
2 cm gember geraspt
eetlepel koreander poeder
flinke eetlepel laos. (of 5 cm geraspt)
1/4 madame Jeanette. of 2 lomboks
3 limoenblad
1 stengel citroengras
1/4 l kippenbouillion
1/4 l santen (kokosmelk)
sap van 1/2 limoen (of citroen)
3 theel palmsuiker (of basterdsuiker)
5 petebonen geraspt
5 kemerienoten geraspt
arachideolie, zout

Doen:
Olie verwarmen in een grote pan ( liefst wok of gietijzer, (geen antiaanbaklaag)). Hierin de trassie laten smelten. Ui toevoegen en zacht laten worden.
Madame Jeanette toevoegen en knoflook. Heel kort bakken tot begint te geuren.
Dan alle kruiden behalve citroengras toevoegen. Even goed mee bakken en dan bouillion en santen toevoegen.
Dit aan de kook brengen. limoensap toevoegen en de kippepoten.
citroengras kneuzen en toevoegen en alles op laag vuur gaar laten worden met een deksel op de pan.
(ca 1 uur) Als het geheel te nat wordt deksel van de pan halen, mocht het te droog worden iets water toevoegen.
Het moet de dikte krijgen van een currie.
Lekker met pandan rijst en spinazie, of sambal boontjes.