chilisaus

Chilisaus

Een goede kennis van mij heeft in haar jonge jaren met haar kersverse echtgenoot de aarde rondgereisd en in verschillende landen gewoond. Het koken heeft ze geleerd van een buurvrouw in Papua, en een andere buurvrouw op Curaçau. Hierdoor heeft ze een grote voorkeur voor koken met perpertjes. In haar kas op haar volkstuintje staat dan ook een mooie grote surinaamse peper. De madamme Jeanette, een van de heetste soorten peper. En dit jaar heeft hij een rijke oogst gehad. 
" Jij houd wel van koken, hier kan je vast wel wat mee, wij zijn maar met zijn tweetjes en het wordt mij ietsje teveel." 
   
Dus ik kom thuis met een zakje met een stuk of 20 madamme Jeanettes, ik ben geen surinaamse van afkomst, dus een levenslange voorraad.

Chilisaus dan maar. Gaat maar eentje in................................... Nog 19 te gaan.

Nodig:
leeg glazen flesje van ca 300 ml uitgekookt.
( ik heb een leeg slasaus flesje gebruikt)
60 ml rijstazijn60 ml appelazijn
190 ml water
50 ml gembersiroop
2 knoflookteentjes uit de pers
2 stemgeberbolletjes uit de knoflookpers
snufje zout
100 g suiker
1 madamme Jeanette
6 rode pepers schoongemaakt, maar 1 nog met zaadjes.

Doen
Maak een siroop van alle ingredienten behalve de pepers.
Proef of je hem zuur of zoet genoeg vind en voeg eventueel meer suiker of azijn toe.
Staat het je aan dan kan hij in een pan op een hoog vuur aan de kook gebracht worden. Intussen de pepers in een blender of hakmolen doen en fijn hakken tot pepers flink versnipperd zijn maar er nog wel als stukjes uit zien. (geen pulp)
Als de siroop kookt de pepers toevoegen en 1 minuut mee laten koken. 
Daarna in een fles overgieten en afsluiten.